Novosti iz sekcije

12.12.2017.

Prijevoznici - primjedbe na prijedlog Zakona

Od 1.12.2017. u javnoj raspravi je prijedlog novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu. Izvršni odbor Ceha prijevoznika i Sekcija autotaksista Udruženja obrtnika razmotrili su najvažnije promjene koje se predlažu, te utvrdii...

22.02.2017.

Prijevoz u Austriji - objašnjenja

U prilogu objavljujemo informaciju, odnosno objašnjenja o primjeni propisa o minimalnoj plaći Saveznog ministarstva rada, socijale i zaštite potrošača u Austriji (original i hrvatski prijevod) dobiven putem HGK od Ministarstva...

10.02.2017.

HOK podigla tužbu protiv Ubera

Hrvatska obrtnička komora (HOK) je u ime hrvatskih taksi prijevoznika, obrtnika-članova HOK-a, podnijela Trgovačkom sudu u Zagrebu tužbu protiv Ubera Croatia d.o.o. zbog poticanja na nelegalni prijevoz...

09.01.2017.

PRIJEVOZNICI - POTVRDA A1 - za prijevoze u EU

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo je obavijest za prijevoznike koji obavljaju prijevoze na teritoriju drugih članica EU. Obavijest se odnosi na obvezu da za vozače treba pribaviti POTVRDU A1 – koja je...

27.09.2016.

Tehnički uvjeti za vozila

U NN 85/16 objavljen je novi Pravilnik o tehničkim uvjetima za vozila u prometu na cestama koji stupa na snagu s 23.10.2016. godine.

Međutim, vozila odnosno njihovi uređaji ili oprema koji su bili odobreni prije stupanja na...

Ceh prijevozničke djelatnosti

Predsjednik: Crnković Mario
Zamjenik predsjednika: Rojnić Vedran

Članovi Izvršnog odbora:
Crnković Mario
Rojnić Vedran
Jovetić Petar
Zuber Dejan
Percan Mauricio
Mahić Marino
Džinić Mario

Sekcija autototaksista
Voditelj: Jovetić Petar

Izmjene Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (NN 63/08)

Izmjene su stupile na snagu 10.06.2008., a dio odredbi stupa na snagu danom ulaska u EU.

Najvažnije izmjene su:

  • Promijenjena je definicija autotaksi djelatnosti na način da je to djelatnost prijevoza putnika koja se obavlja osobnim automobilom (do 8+1) ako se putnik ili skupina putnika uzima na jednom mjestu. To znači da nema više usputnih uzimanja drugih putnika.
  • Brisana je odredba o potrebnoj dobnoj granici za vozača kamiona i autobusa (najmanje 21 godina) i radnog iskustva, te odredba o starosti vozila.
  • Uvjet financijske sposobnosti za dobivanje licence za unutarnji prijevoz do ulaska u EU ispunjen je ako prijevoznik ima vrijednost imovine od 45.000 kn za prvo vozilo i 25.000 kn za svako slijedeće vozilo. Od ulaska u EU, a za međunarodni cestovni prijevoz već sada, traži se financijska sposobnost u iznosu od 65.000 kn za prvo vozilo, te 36.000 kn za svako slijedeće vozilo.
  • Prijevoznik, odnosno zaposlena stručna osoba prijevoznika, mora imati položen ispit o stručnoj osposobljenosti. Ispit obuhvaća znanja iz građanskog, gospodarskog, radnog i socijalnog prava, poreznih propisa, poslovanja i financijskog upravljanja, pristupa tržištu prijevoznih usluga, tehničkih standarda i organizacije poslovanja te sigurnosti u cestovnom prometu. Osobe sa VŠS ili VSS cestovnog smjera oslobođene su polaganja ispita. Osobe sa VŠS ili VSS pravnog, ekonomskog, prometnog ili strojarskog smjera oslobođene su polaganja dijela ispita iz predmeta koje su tijekom obrazovanja položili. Osobe koje imaju najmanje 5 godina radnog iskustva u upravljanju prijevozom dužne su položiti posebni dio ispita. Ispit se polaže u Hrvatskoj obrtničkoj komori, gdje se može naručiti i priručnik za polaganje ispita a ispit je potrebno prijaviti cca mjesec dana prije ispitnog roka.

 Od ulaska u EU stupaju na snagu i slijedeće odredbe:

- vozači moraju imati osim vozačke dozvole za određenu kategoriju vozila i dodatnu stručnu osposobljenost, koja se stječe: početnim kvalifikacijama i periodičkom izobrazbom svakih 5 godina. Za određene vrste prijevoza i kategorije vozila propisana je i najniža dobna granica za vozača. Prijevoznik ne smije dozvoliti da vozilom upravlja vozač koji nema ispunjene sve uvjete. Stručna osposobljenost vozača označavati će se u vozačkoj dozvoli.

Donijet je i poseban pravilnik kojim je utvrđen program  i način provođenja početne i periodičke izobrazbe vozača (NN 78/09), kojeg možete preuzeti.

 Pravilnik o početnoj i periodičkoj izobrazbi vozača