26.07.19 u 13:32

Reakcija na najavljene mjere porezne reforme

HOK se ne slaže se s najavljenim mjerama porezne reforme

Mjere koje se predlažu i dalje ostaju kozmetičke te neće koristiti niti gospodarstvu niti građanima

 Nastavno na nacrt četvrtog kruga porezne reforme predstavljen koalicijskim partnerima i medijima poručujemo ministru financija, Vladi RH i javnosti da najavljene mjere neće polučiti željeni učinak za građane/ke, kao ni za gospodarstvo Republike Hrvatske. Mjere koje se predlažu su i dalje kozmetičke iako je Hrvatska obrtnička komora (HOK) jasno definirala one koje bi doista pomogle poduzetnicima, a posljedično povećale i životni standard stanovnika Republike Hrvatske.

Četvrti krug porezne reforme otvara prostor nužnog dodatnog poreznog rasterećenja u obrtništvu. Tako je HOK, između ostalih, opet naglasio važnost smanjenja stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu sa sadašnjih 25% na 13%. Tražimo uvođenje neoporezive naknade za topli obrok - to je nešto na čemu HOK već dugo inzistira te će ta mjera biti pozdravljena.  

Jedan od važnih prijedloga kojem je cilj poboljšati i položaj zaposlenika jest smanjenje stope poreza na dohodak s 24% na 18%,  koji bi značio veću neto plaću za oko 1,2 milijuna građana.

Cjelovito priopćenje, kao i dokument poreznih izmjena koje predlaže HOK, nalaze se u prilogu.

IV. Krug porezne reforme

Obavijest za medije