01.06.21 u 13:12

Nadoknada fiksnih troškova za svibanj 2021.

Porezna uprava objavila je uvjete za ostvarivanje nadoknade dijela ili svih fiksnih troškova u djelatnostima pogođenim Koronavirusom (COVID-19) za svibanj 2021. godine.

Nadoknada svih ili dijela fiksnih troškova primjenjuje se na poduzetnike kojima je Odlukama:

  • obustavljen rad ugostiteljskih objekata i pružanja ugostiteljskih usluga na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, odnosno ograničen rad ugostiteljskih objekata i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja pružaju ugostiteljske usluge na način da hranu, piće, napitke i slastice mogu usluživati samo na otvorenim terasama odnosno drugim otvorenim prostorima za usluživanje, osim za ugostiteljske objekte iz skupina »Hoteli«, »Kampovi« i vrste Učenički ili Studentski dom ili Akademis iz skupine »Ostali ugostiteljski objekti za smještaj« kojima je dopušteno u zatvorenim prostorima usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja, odnosno učenike ili studente.
  • obustavljeno organiziranje plesnih škola
  • obustavljeno održavanja radionica, dječjih radionica i pružanja zabavnih i rekreacijskih usluga u zatvorenim prostorima (rođendaonice, zabavni i obiteljski parkovi i sl.)

Dodatni uvjet za ostvarivanje prava na nadoknadu fiksnih troškova je i pad prihoda od najmanje 60% u periodima opisanim u točki I. Upute (ovisno o pojedinačnim okolnostima).

Zahtjev podnosi se nadležnoj ispostavi Porezne uprave putem sustava ePorezna, od 15. lipnja 2021. do 15. srpnja 2021. godine. 

Iznimno, poduzetnici koji nisu korisnici sustava ePorezna dostavljaju popunjen Zahtjev korištenjem servisa Porezne uprave „Pišite nam“.

Uputa o provedbi mjere i obrazac zahtjeva nalaze se na web stranici Porezne uprave https://www.porezna-uprava.hr/Stranice/COVID_19_informacije.aspx .