20.07.21 u 14:03

Pozivnica za gastro manifestaciju "Nove vrste, novi recepti"

Manifestacija "Nove vrste, novi recepti" će se održati u srijedu, 28.7.2021. s početkom u 19:00 sati u Circolu u Puli (Carrarina 1).

Manifestacija se održava u sklopu projekta "Partnerstva između znanstvenika i ribara" koji provodi Fakultet prirodnih znanosti, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Koncem 20. stoljeća, kada je prvi put detektirano povećanje temperature mora u odnosu na prethodna razdoblja, ribari akvatorija Istre u svojim su lovinama krajem ljeta i početkom jeseni počeli primjećivati neke vrste riba koje su do tada bile potpuno nepoznate (gof, škaram, neke vrste lica i dr.). Neke od njih mogu uzrokovati direktnu prijetnju uobičajenim, lokalnim vrstama te utjecati na ribolov u vidu nestabilnosti ukupne vrijednosti lovina i smanjenja njegove kvalitete. Stoga, jedna od svrha projekta jest potaknuti konzumaciju i izlov novopridošlih vrsta riba i rakova među lokalnim stanovništvom.

Gastro manifestacijom „Nove vrste, novi recepti“ želi se široj javnosti skrenuti pozornost na potencijal uvrštavanja ovog sezonski dostupnog resursa u svakodnevnu prehranu i ugostiteljsku ponudu.

Ukoliko želite pročitati nešto više o projektu i aktivnostima koje provodimo možete posjetiti stranicu https://fpz.unipu.hr/fpz/znanost_i_istrazivanja/eu_projekti/partnerstva_izmedu_znanstvenika_i_ribara.

Uz degustaciju recepata pripremljenih od novopridošlih vrsta riba i rakova, planirano je i predstavljanje Male morske kuharice na kojoj će biti objedinjeni recepti degustirani na manifestaciji, a koji Vam mogu poslužiti kao ideja za uvrštavanje novopridošlih vrsta riba i rakovu u Vašu ugostiteljsku ponudu.

Ljubazno Vas molimo da do petka, 23.7.2021. potvrdite Vaš dolazak (na mail mgelli@unipu.hr<mailto:mgelli@unipu.hr> ).

Pozivnica za gastro manifestaciju