17.04.18 u 14:16

Estonija - cestarine od 01.01.2018.

Kategorija: Prijevoznici

Od 01. siječnja 2018. godine u Republici Estoniji naplaćuje se naknada za korištenje javnih cesta za sva teretna vozila (oznake N2 ili N3) čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tone.

Detaljne informacije dostupne su na web stranici https://teetasu.ee/info .

U Estoniji je uvedeno plaćanje cestarine koja vam daje pravo na korištenje javnih cesta u određenom vremenskom razdoblju. Cestarina mora biti plaćena prije vožnje. Može se platiti 24 sata dnevno i 7 dana u tjednu. Plaćanje se pohranjuje elektronički i nema potrebe za kopijom uplate.

Da biste platili naknadu za korištenje cesta, u bazu podataka korisnika cesta (https://teetasu.ee/payment )  potrebno je unijeti sljedeće podatke:

 1. registracijski broj kamiona;
  • zemlja registracije kamiona;
  • zbroj najveće dopuštene mase kamiona i njezine prikolice;
  • Klasa emisije ispušnih plinova za kamion;
  • zbroj osovina kamiona i njegove prikolice;
  • razdoblje za koje se plaća naknada za korisnika ceste;
  • početno vrijeme važenja cestarine.

Osim putem portala https://www.teetasu.ee/en cestarina se može kupiti i na slijedeći način:

      U uredima Službi za korisnike cestovne uprave. Više informacija o radnim vremenima u uredima cestovnih službi dostupno je na web stranici cestovne uprave (website of the Estonian Road Administration.) .

      Na graničnim prijelazima Narva, Luhamaa i Koidula 24 sata dnevno i 7 dana u tjednu. Plaćanje se vrši u gotovini, debitnom ili kreditnom karticom, osim American Expressa.

      Porezne i carinske službe.. Za detaljnije informacije o radnom vremenu poreznih i carinskih ureda, posjetite web stranicu Porezne i carinske uprave (website of the Estonian Tax and Customs Board.)

      U gotovini u carinarnicama zračnih luka, putnim terminalima zračnih luka, Luhamaa, Koidula i Narva graničnim prijelazima

Za više informacija o cestarini u Republici Estoniji potrebno se obratiti na e-mail: teetasu(at)mnt.ee ili na broj telefona pozivnog centra tel: +372 611 9400 (24 h).

Cestarina u Republici Estoniji